Зміст

 

 

 

Достатньо вбити в пошуковий запит Google “мембранний одяг” і ви побачите, що на перших шпальтах сайтів світових виробників туристичного і спортивного одягу, від Norrona до Arc'teryx, від Patagonia до Millet, The North Face, Adidas, Puma, Asics - всі топові лінійки вологозахисного одягу і взуття, використовують мембрану Gore-Tex. Переважна більшість світових спортсменів: альпіністів, бігунів, велосипедистів, футболістів, сноубордистів носять мембранний одяг, пошитий з тканини саме від цього виробника, незалежно від бренду одягу та дизайну. Від екстремально вологозахищених курток для альпіністів, до туристичних черевиків і зимових рукавичок, мембрану від американської компанії W. L. Gore & Associates буквально використовує кожен виробник спортивного і аутдор одягу, високого сегменту.

У цій статті Ви дізнаєтеся, що зробило американського виробника Gore беззаперечним світовим лідером у своїй галузі. І як головний продукт компанії - Gore-Tex, став символом непохитної надійності і маяком інновацій у сфері текстильних мембранних матеріалів, при виняткових вологозахисних і дихаючих властивостях. Обов’язково розглянемо всі переваги та сфери застосування одягу з мембраною від даного виробника.

 

 

Коротка історія GORE-TEX

 

Становлення американського гіганта індустрії починається в 1969 році. Коли Вілберт Гор і Боб Гор, батько та син, відкрили унікальні здібності матеріалу політетрафторетилен (PTFE) до розширення, при нагріванні. Відкриття відбулося після серії невдалих експериментів, у яких Боб Гор намагався розтягнути стрижні з PTFE приблизно на 10%. Замість того, щоб повільно розтягнути нагрітий матеріал, він застосував раптовий, прискорений ривок, який несподівано спричинив розтягнення нагрітого полімеру приблизно на 800%. Це призвело до перетворення твердого PTFE на мікропористу структуру, яка приблизно на 70% складалася з повітря. Компанія спочатку називала цей новий матеріал «фібрильованим PTFE». Через рік він отримав назву «розширений PTFE Gore-Tex». Сьогодні розширений PTFE (ePTFE) становить переважну більшість продукції компанії.

Новий матеріал спочатку використовувався для виготовлення різноманітних речей, від електричних кабелів, до приладь для медичного застосування. Згодом, ePTFE зробить революцію в одязі та спорядженні для активного відпочинку, завдяки своїм неперевершеним водовідштовхувальним та повітропроникним властивостям. Протягом багатьох років, і до сьогодні, Gore продовжують розробки, представивши світу найкращий витвори в галузі мембранного одягу - Gore-Tex Active та Pro Shell, про які ми також поговоримо далі.

 

 

Що таке GORE-TEX?

 

Розширений PTFE це фторполімер, який володіє винятковою структуром і характеристиками. Матеріал складається з комплексу мікропор. Кожна пора всередині мембрани більша за молекулу водяної пари у 700 разів, але в 20 000 разів менша за краплю води. Для розуміння масштабів, один квадратний сантиметр такого матеріалу містить до 1,4 мільйонів пор. Різниця у розмірах між молекулою пари і краплиною води робить матеріал вологовідштовхувальним і паропроникним. Пара з тіла може виходити назовні, одночасно, краплини води зумовлені поверхневим натягом і не здатні подолати цей бар’єр. Завдяки цьому відкриттю, назва продукту Gore-Tex від компанії Gore стала культовою. Сьогодні так називають будь який продукт цього виробника і не тільки. Це схоже на ситуацію з такими брендами як Thermos, Jeep, Crocs і Xerox, але у світі мембран.

 

 

Високі стандарти GORE-TEX

 

Кожен виробник, перш ніж випустити в продаж будь-який елемент одягу з тканиною Gore-Tex, має отримати сертифікацію Gore. Виріб повинен відповідати суворим стандартам погодостійкості. Це гарантує, що не лише тканина, а і новий відшитий продукт відповідатимуть заявленим параметрам довговічності, вологостійкості та паропроникності. Це відрізняє Gore-Tex від конкурентів. Простими словами, одяг з мембраною від цього виробника, в залежності від характеристик, буде витримувати найекстремальніші погодні умови. Давайте розглянемо деякі основні характеристики більш детально:

 

 

Вологостійкість

 

Найперший параметр мембранного одягу, на який звертає увагу пересічний покупець. Вимірюється відповідно до міжнародного стандарту ISO 811:1981. Це гідростатичний тест, який вказує на те, який тиск води у водяному стовпчину здатен витримати мембранний матеріал. Майже завжди вказаний і на етикетці, і на самому одязі, часто як всередині, так і з зовні. Вимірюється у міліметрах водяного стовпчика. Варто відзначити, більшість мембран від виробника Gore-Tex мають показники вищі 20 000 мм. Далі ще розглянемо більш конкретні цифри в різних моделях мембран.
 

 

Повна вітронепродуваємість мембрани

 

Незважаючи на виняткову вологостійкість та міцність, завдяки комбінованій багатошаровій мікропористій структурі мембрани Gore-Tex також добре захищають від вітру. В принципі, це є базовою характеристикою більшості мембран для одягу від будь якого виробника. Незважаючи на те, що деякі флісові або більш щільні тканини можуть претендувати на вітронепродуваємість за звичайних умов експлуатації, проте, цього може бути недостатньо в екстремальних умовах.

Щоб вважати тканину вітронепродуваємою, вона повинна мати показник повітропроникності 1,0 CFM. Це одиниця швидкості переміщення повітряного потоку. Тобто, об’єм повітря, який проходить через один кубічний фут тканини за одну хвилину; Gore-Tex перевищує цей показник, вітер ефективно вловлюється розгалуженою структурою мембрани, не даючи йому охолоджувати ваше тіло.

 

 

Показник паропроникності

 

Паропроникність є однією з найважливіших характеристик в індустрії виготовлення одягу. Ця якість тканини головним чином відрізняє дихаючу вологостійку мембрану від поліетиленового гідробар’єру. Обидва матеріали здатні перешкоджати проходженню через себе води, проте, коли Ви рухаєтеся тіло виділяє пар якому треба виходити назовні. Особливо, якщо рух інтенсивний, дуже важливо щоб тканина могла виводити пар на зовні, лише тоді Ваше тіло дійсно буде залишатися сухим.

Цей показник зазначається на етикетці виробника, часто має додаткове маркування на самому одязі і має одиницю виміру g/m2/day. Тобто, скільки грамів пару квадратний метр тканини здатен вивести за один день. Чим цей показник вищий – тим вищі характеристики паропроникності має та чи інша серія мембрани. Більш конкретні показники розглянемо далі у статті.

 

 

Герметизація швів

 

Шов – це місце з’єднання двох (або більше) частин тканини. Вже зараз, є багато прикладів створення безшовного текстильного матеріалу для білизни, флісу, основи футболок тощо. Проте, в деяких випадках, зовсім уникнути швів досі неможливо. Шви створюють серію маленьких отворів, які можуть призвести до потенційного протікання одягу. Щоб зберегти цілісність і максимальну вологозахищеність виробу, компанія Gore проклеює всі внутрішні поверхні швів спеціальною нейлоновою стрічною Gore-Seam.

Хоча подібні стрічки можна зустріти у вільному продажі, захист Gore-Seam виконується спеціально навченими робітниками на фабриках, використовується ліцензійне обладнання самої компанії Gore. Дана технологія має патент.

 

 

Що таке ламінована мембрана GORE-TEX?

 

Незалежно від виробника, в описі продукту на етикетці нерідко можна побачити “laminated membrane”. Фактично, сама мембрана має товщину декілька мікрон, і не може використовуватися без основи та підкладки. У цьому сенсі продукти Gore-Tex не є винятком. Але це все ще тонка тканина, де мембрана з’єднана між двома частинами — внутрішньою підкладкою та зовнішнім текстильним матеріалом. Таким чином “мембрана” - це багатошаровий текстильний матеріал.

Існує три основні типи конструкції ламінату, які зустрічаються у готових виробах: 2-шарова, 2,5-шарова і 3-шарова мембрана. Давайте розглянемо кожну трохи детальніше:

 

 

 

У 2-шаровій конструкції мембрана прикріплена до зовнішньої текстильної тканини. У якості внутрішньої підкладки використовується сітчастий матеріал, або будь яка інша незалежна текстильна підкладка. Це забезпечує комфортне універсальне застосування в одязі, який, або не розрахований на екстремальне застосування, або має декілька шарів самої підкладки. Зараз застосовується переважно у пошитті утепленого одягу для різноманітних видів активного відпочинку, міського одягу і одягу для походів.

 

2,5-шарова конструкція мембрани має захисне внутрішнє не текстильне покриття. Зазвичай, це тонкий шар полімера, з внутрішньої сторони мембрани. Часто, має характерний візерунок, або принт з написом «0,5L».  На одягу з мембраною лінійки Gore-Tex Paclite, це суцільний шар сірого кольору, без додаткових принтів і візерунків.

Фактично, ця технологія забезпечує вищі зносостійкі властивості текстилю, ніж мембрана двошарової конструкції. Розробка більш дороговартісна, проте робить мембранну тканину універсальною для застосування, при майже ідентичних показниках ваги.

 

3-шарова конструкція для тих, хто шукає найміцніший продукт. Мембрана ламінується між зовнішнім та внутрішнім текстильним матеріалом. Це робить мембрану найміцнішою. Особливо актуально для елементів екіпірування, які використовуються при інтенсивному русі, підвержені сильному тертю і тисну ззовні (наприклад лямок від туристичного рюкзака).

Тактильно і візуально відрізняється від двох попередніх конструкцій мембрани наявністю армованого текстилю в середині одягу. Тришарова конструкція має також найвищі показники вологостійкості.

 

Для прикладу, пропоную розглянути один з найдоступніших варіантів мембранних курток даної конструкції, а саме, модель Kangri GTX Jacke від британського виробника RAB. Тришарова тканина щільністю 70D з армованою підкладкою і мембраною Gore-Tex має показники вологостійкості 28000+ мм водяного стовпчика. Фактично, це дозволяє використовувати її при будь яких погодних умовах і видах активності.

 

 

Мікроклімат та комфорт

 

Мікрокліматом можна вважати невеличкий прошарок повітря між шкірою та одягом. Незалежно від погодних умов - холоду, дощу, снігу та вітру - рівень комфорту буде визначатися в залежності від того, яка температура та вологість буде під Вашим одягом. Якщо одяг підібраний правильно, то Ви не будете мерзнути при низькій активності і перегріватися при високій.

Якщо з холодом все зрозуміло, то при перегріванні Ваш організм виділяє багато енергії на охолодження тіла. Це виражається підвищеним потовиділенням. Іноді, це впливає лише на комфорт, але також може вплинути на Ваш спортивний результат. Більше того, надмірна пітливість часто стає причиною того, що людина простуджується, особливо при активному русі в холодну пору року, або на сильному вітру.

Найкращий варіант, коли є можливість оперативно зняти або одягти якийсь окремий елемент одягу, в залежності від погодних умов. Так, кожна окрема річ стає більш універсальною, бо може комбінуватися між собою. При цьому, можуть зберігатися гарні паропроникні властивості одягу, а загальна кількість речей, яку необхідно носити з собою, зменшується. Саме тому, досвідчені туристи та спортсмени надають перевагу багатошаровому одягу.

Якщо в суху безвітряну погоду доволі легко підібрати необхідну кількість одягу, щоб було комфортно, то що робити коли почався сильний дощ, вітер чи снігопад? Можливі ситуації коли непогода триває декілька днів, а Вам необхідно рухатися.

Мікропориста структура мембрани Gore-Tex підтримує комфортний мікроклімат між вашою шкірою та одягом, адже забезпечує не тільки захист від вологи та вітру, але і не перешкоджає виведенню пари з тіла. Нерідка ситуація, коли людина в поході вдягає дощове поліетиленове пончо, яке повністю захищає від дощу, але все одно йде мокра, бо пар з тіла нікуди не відводиться. Годі й казати про біг під дощем, чи їзду на велосипеді.

 

 

Зносостійкість та просочення DWR

 

Мікропориста мембрана - це не якась спеціалізована обробка поверхні матеріалу, це невід'ємна частина багатошарової ламінованої тканини. Це означає, що при правильному догляді мембрана буде слугувати так само довго, як і сама тканина. Це міцний компонент, інтегрований в матеріал, який забезпечує постійний захист від вологи і паропроникність, протягом усього терміну експлуатації одягу.

У свою чергу, зовнішні матеріали одягу з мембраною (і без) додатково покриваються зносостійким вологовідштовхувальним просочення DWR. Ця технологія дозволяє створити зовнішній гідрофобний шар, який перешкоджає всоченню води в тканину. Тобто, під час дощу, візуально одяг залишатиметься сухим, а краплини будуть відскакувати від поверхні або кататися по ній. Фактично, краплини води навіть не будуть доходити до самої мембрани. Проте, наявність цієї технології в одязі забезпечує лише короткотривалий захист від опадів, і не надає одягу інших переваг, які забезпечує мембрана.

 

 

Типи мембран GORE-TEX?

 

Сімейство тканин він компанії Gore активно використовуються різними виробниками одягу, для задоволення різноманітних потреб користувача, тобто нас. Матеріал використовується не лише у сфері туризму та альпінізму. Багато виробників спортивного, міського, робочого, військового одягу високої якості вже активно використовують передові текстильні матеріали Gore-Tex. У цьому розділі ми розглянемо основні типи текстильних матеріалів цього виробника, які мають суттєві відмінності і розроблені з особливою увагою до призначення і умов експлуатації.

 

 

GORE-TEX Pro

 

Одразу почнемо з найтехнологічнішої мембрани, яка забезпечує найвищий захист від опадів (мінімум 28 000 мм водяного стовпчика). Мембранний матеріал створений на основі ламінованого 100% мікропористого ePTFE. Тканина має тришарову конструкцію з використанням зносостійкої армованої підкладки Gore Micro Grid Backer. Ця технологія зберігає повітропроникність виробу, залишає його легким, але забезпечує значну внутрішню стійкість до стирання та зачіпок.

На сьогоднішній день, дана лінійка мембранного одягу, на ряду з Active, об’єднує найбільшу кількість технологій компанії і вважається найкращою у світі. Одяг такого класу забезпечує найліпший захист від найнесприятливіших погодних умов.

Даний продукт створений для серйозних ентузіастів: альпіністів і любителей активного відпочинку, які досліджують найсуворішій місцевості в найсуворішу погоду. Ідеальний вибір для альпіністів і заядлих туристів. Мембрану Pro 3L в принципі можна використовувати майже в будь яких умовах.

 

 

GORE-TEX Active

 

Це адаптована версія технологічної тканини Gore-Tex для отримання найвищих показників паропроникності. Як і Pro, створена з ламінованого 100% мікропористого ePTFE, має тришарову конструкцію, але зовнішній матеріал тонкіший (менше 40-50D). Завдяки чому, показники вологостійкості знизилися до 23 000 мм водяного стовпчика, але даний матеріал став зверх-паропроникним, має коефіцієнт опору проходження водяного пара R.E.T < 3 і наближає дихаючі властивості мембрани до Soft Shell.

Легка тканина з підвищеною паропровідністю  запобігає накопиченню великої кількості поту при високій активності. Якщо погода погана, вона також захистить Вас від дощу, вітру чи снігу. Якщо це куртка, коли ви не користуєтеся нею, вона складається до невеликих розмірів, що дає Вам змогу продовжувати працювати, досягаючи свого результату.

Дана модель забезпечує максимальну мобільність як для спортсменів, так і для любителів пригод. Поєднує міцність із повітропроникністю, що робить даний тип мембрани універсальним для різноманітних випадків використання. Одяг лінійки Active ідеально підходить для високоінтенсивної і стрімкої активності, такої як біг, їзда на велосипеді, скелелазіння, альпінізм або лижний спорт.

 

 

GORE-TEX Paclite

 

Найпопулярніша і наймасовіша розробка Gore. Мембрана складається з 2.5-шарової конструкції: зовнішній шар, потім мембрана, і у якості зносостійкої підкладки використовується суцільне полімерне покриття. Воно не лише збільшує зносостійкість, але і ефективно захищає її від впливів різного роду забруднення, таких як жир і масла з тіла людини. Майже завжди воно має характерний сірий колір, внутрішні принти і візерунки відсутні.

Заміна ламінованої армованої підкладки на суцільний полімер у Paclite знижує показники вологостійкості (порівняно з Pro), і знижує показники паропровідності (порівняно з Active). Проте, даний продукт все одно забезпечує високий рівень захисту. Для переважної більшості випадків його буде більш ніж достатньо, при цьому, знизилася вага і ціна готового виробу.

Сміливо можна рекомендувати для будь яких умов експлуатації (крім тих, де краще обрати Pro чи Active). Підходить для походів, скелелазіння, подорожей, повсякденних прогулянок, зимової активності, міського використання, бігу..

 

 

Застосування мембран GORE-TEX

 

Варто відзначити, що мембрани від виробника Gore давно стали еталоном якості у світі, тому набули такої широкої популярності у використанні не тільки в куртках і штанах, але і в інших елементах екіпірування. Давайте коротко обговоримо різні типи одягу з мембраною Gore-Tex.

 

Куртки із мембраною Gore-Tex цінуються за практичність і надійність, забезпечують захист від екстремальних погодних умов. Як ми вже згадували вище, незалежно від самого виробника одягу, якщо він пошити з мембрани Gore-Tex - це гарантує відповідність заявленим характеристикам і сертифікацію, яку отримує кожен продукт, що побачив цей світ. Одяг такого класу дозволяє зберегти сухість під час сильного дощу чи снігопаду, забезпечує повну вітронепродуваємість та виводить пару з тіла, при активному русі.

Особисто раджу звернути увагу на мембранні куртки від британського виробника RAB саме з мембраною від виробника Gore. Вище, я вже згадував одну модель з мембраною тришарової конструкції. Зважаючи на високу собівартість будь якого продукту Gore-Tex, дана пропозиція має одну з найкращих цін в Україні.

 

 

Водонепроникні штани Rab - функціональне рішення для захисту нижньої частини тіла від впливів погодних умов. Матеріали, характеристики і модельний ряд аналогічні до курток. Це практичний вибір для туристів, альпіністів, спортсменів, працівників на відкритому повітрі та всіх, хто стикаються з важкими погодними умовами. Якщо необхідно забезпечити повний захист тіла від дощу, вітру та снігу, необхідно підібрати повний комплект одягу, від куртки і штанів, до взуття, рукавичок, бахіл і шапки (в деяких окремих випадках можна розглянути навіть мембранні шкарпетки).

 

Рукавички, як і інші елементи одягу, потребують захисту від вологи, у випадку рукавичок - це мокрий сніг . При високій активності долоні пітніють і цей пар також необхідно відводити назовні. Нижче розглянемо декілька технологій тканин Gore-Tex, що застосовуються в рукавичках. Фактично, використовується той самий мікропористий вологостійкий матеріал у багатошаровій структурі текстильного матеріалу, але з певними особливостями.

 

Gore-Tex Grip – технологія забезпечує надійний захист від вологи у найтонших рукавичках. Продукт дозволяє зберегти максимальну чутливість пальців та рук і забезпечити захист від впливів навколишнього середовища.

 

Gore-Tex Active – технологія застосовується у втеплених рукавицях високого класу якості, де необхідно досягти максимальних паропроникних властивостей і забезпечити захист від вологи. Часто можна зустріти у рукавичках для лижного виду спорту.

 

Gore-Tex Plus Warm – використовують в рукавичках з великою кількістю утеплювача. Дана технологія здатна забезпечити максимальне збереження тепла і найбільші вологозахисні властивості. Рукавички з даною мембраною можна зустріти у сильно втеплених моделях для експедицій та альпінізму. Також, чудовий вибір для зимових походів, навіть в Карпати.

 

 

Взуття для спорту, туризму та альпінізму, що має інтегровану мембрану Gore-Tex, вважається найнадійнішим і найуніверсальнішим. На полицях туристичних магазинів переважна більшість моделей взуття матиме мембрану. Термін експлуатація подібного взуття зазвичай складає багато років, тому чимало разів прийдеться ходити під дощем, навіть якщо Ви на це не розраховували в момент покупки. На ектикетках взуття високої цінової категорії, на більш ніж 80% моделей, ви неодмінно побачите напис Gore-Tex.

 

 

Gore-Tex Extended Comfort – даний тип мембрани складається з легкої зносостійкої паропроникної зовнішньої тканини, до якої приєднана мембрана і також паропроникна підкладка. Технологія часто застосовується в бігових та міських моделях кросівок, а також велотуфлях.

 

Gore-Tex Performance Comfort – дана технологія містить додатковий внутрішній шар-підкладку, який забезпечує довговічність та міцність матеріалу. Цей тип мембрани для взуття найрозповсюдженіший, його дуже часто можна зустріти в черевиках для гірського туризму, альпінізму та в моделях тактичного призначення.

 

Gore-Tex Insulated Comfort – виходячи з назви, дана модель має шар утеплювача, замість додаткового шару-підкладки. Використовується у втеплених моделях туристичного, міського і взуття  для альпінізму.

 

 

Варто окремо відзначити, що це далеко не всі сфери застосування мембрани Gore-Tex. Даний текстильний матеріал також використовується для пошиву вологозахищених бахіл, шапок а також використовується для виготовлення рюкзаків, сумок і наметів. Матеріал також активно використовується в технічній та хімічній промисловості. Широка популярність застосування мембран від виробника Gore у різних сферах позитивно впливають на розвиток як продукції компанії, так і текстильної індустрії в цілому.

 

Догляд за мембраною Gore-Tex

 

Будь який продукт з мембраною Gore-Tex можна розглядати як повноцінну інвестицію в Ваш комфорт та захист. Але, щоб гарантувати, що речі продовжуватимуть працювати якнайкраще протягом багатьох років, необхідно належним чином доглядати за ними. Для забезпечення довговічності достатньо притримуватися правил експлуатації, зберігання та прання, які рекомендує виробник і які можна знайти на етикетці кожного виробу, якщо звернути на це увагу. Проте, необхідно також вказати їх нижче:

 

 

Прання: загальна рекомендація - прати мембранний одяг якомога найрідше. Він не потребує щотижневого прання, як і будь яка інша куртка. Коли настане час, Ви можете зробити це вручну, у хімчистці або пральній машинці. Особисто я використовую прання в машинці, максимум раз в пару місяців (за умови дуже активного використання і необхідності).

Якщо інвестувати в дорогий високоякісний мембранний одяг, будь ласка, скористайтеся можливістю придбати засіб для його прання. Це не часта процедура, але варто зробити її правильно. Я рекомендую засіб для прання Grangers Wash & Repell, Nikwax Tech Wash або BaseCamp Membrane Wash. Перший варіант мені подобається найбільше, адже він ще оновлює зовнішнє просочення DWR, яке ми згадували вище. Уникайте використання звичайних миючих засобів, особливо гранульованого порошку, оскільки вони часто не є делікатними і можуть залишатися у структурі мембрани, забиваючи її пори, так значно погіршуються паропроникні властивості тканини.

 

 

Під час ручного, або машинного прання, робіть це окремо від іншого одягу, використовуйте воду 30 градусів і рідкий засіб для прання мембранного одягу. Будь ласка, користуйтеся делікатними режимами, вимкніть функцію віджиму, якщо є така можливість, або зменшіть кількість обертів до мінімуму. Застебніть усі блискавки та закрийте всі липучки-лайкри, щоб уникнути зачеплення. Якщо перете одразу декілька елементів одягу, ідеально покласти їх в окремі сіточки для прання.

Після прання, ретельно промийте спорядження, щоб на ньому не залишилося залишків миючого засобу. За потреби запустіть додатковий цикл полоскання.

Взуття з мембраною, якщо Ви активно його носите, рекомендую обробляти раз на місяць спреєм з DWR просоченням Grangers Footwear Repell Plus. Необхідно робити це, попередньо очистивши та висушивши черевики чи кросівки при кімнатній температурі.

 

Сушка: найкраще рішення - сушити одяг з будь якою мембраною просто на повітрі, в приміщенні. Розвісьте його на мотузку, або покладіть у добре провітрюваному місці, але подалі від прямих сонячних променів чи інших джерел тепла. Уникайте використання сушильної машини, оскільки надмірне тепло може пошкодити водонепроникну тканину і місця з’єднання окремих частин мембрани. Звичайно, прасувати такі речі заборонено.

 

 

Очищення від плям: якщо на вашому мембранному одязі з’явилася пряма бруду, немає необхідності прати його повністю. Промокніть пляму чистою тканиною та теплою водою 30-40 градусів. Не треба терти місце з плямою, якщо необхідно, додатково використайте трішки засобу для прання мембранного одягу, або рідкого делікатного гелю для прання синтетичного одягу.

 

Зберігання: зберігання вологого спорядження може призвести до появи плісняви ​​та неприємного запаху. Тому, найважливішим буде висушити його при кімнатній температурі перед зберіганням. Також, важливо очистити одяг від плям, при необхідності можна випрати його, особливо перед довготривалим зберіганням, якщо це Ваша сезонна річ. Зберігайте своє спорядження, повісивши на вішалку, або акуратно склавши, у сухому та добре провітрюваному місці. Уникайте розміщення його в тісному просторі, оскільки це може спричинити складки.

 

Уникайте прямих сонячних променів: звичайно, можна використовувати мембранний одяг, якщо на вулиці сонце, проте, не варто зберігати та сушити його під прямими сонячними променями. Тривалий вплив ультрафіолета може погіршити вологостійкі характеристики мембрани, та і матеріал вигорає і міняє колір. Це не помітно одразу, але з роками можуть почати розклеюватися шви від цього.

 

Ремонт: якщо вже тай вийшло і Ви помітили невеликі розриви або проколи на своєму спорядженні, скористайтеся пластиром Gore-Tex типу Gore-Seam або ремонтним набором. Краще вирішити проблему до наступного використання під дощем.

 

 

Рекомендації і завершення

 

Багатошаровість вашого одягу має вирішальне значення для комфорту при ходьбі в різних погодних умовах. Почніть із базового шару, що відводить вологу, щоб контролювати виділення поту. Додайте ізоляційні шари для утеплення, якщо це потрібно. Доповніть це зовнішнім шаром з мембраною Gore-Tex, для захисту від погодних умов. Надавайте перевагу синтетичним матеріалам, які швидко висихають, або вовні вівці меріносу. Бавовна не є вдалим вибором для туристичного одягу, адже поглинає вологу, погано відводить її і довго висихає.

Обираючи мембранну куртку з Gore-Tex, звертайте увагу на додаткові блискавки чи отвори для вентиляції. Зазвичай, вони знаходяться під пахвами, наявність такої опції це завжди позитивний момент, хоча і не обов’язковий. На штанях також існують подібні рішення. Ці опції допомагають регулювати температуру тіла під час активності.

Обирайте одяг відповідно до своєї діяльності та клімату. Для високоінтенсивних видів активності, як-от катання на лижах, біг чи їзда на велосипеді, обирайте легке спорядження, якщо є можливість, віддайте перевагу мембрані Gore-Tex Active з підвищеною паропроникністю. У сильний холод можна просто додати теплоізоляційний шар під мембрану, але врахуйте це при виборі розміру куртки чи штанів.

 

 

Постійно вивчаючи історію і відслідковуючи динаміку розвитку індустрії текстильної промисловості можу підтвердити, що американський виробник Gore встановив золотий стандарт якості, продуктивності та надійності. В даній статті неодноразово підкреслювався винятковий захист Gore-Tex від погодних умов, повітропроникність, довговічність і універсальність. Без сумніву, якщо питання цінової категорії речі не стоїть на першому місці, то альтернатив годі й шукати.

Технологічні рішення Gore-Tex значно впливають на розвиток одягу для активного відпочинку та спорту, підвищують комфорт і ефективність застосування для любителів пригод у всьому світі і ця тенденція лише пришвидшується. Gore-Tex продовжує залишатися надійним вибором для тих, хто не дозволяє погоді стримувати свою пристрасть до відпочинку на природі. Ваша кожна пригода з Gore-Tex — це можливість впевнено та стильно зустріти стихію.