Якщо ви перебуваєте в польових умовах і вам потрібно зробити ремонт, ви часто можете зробити це просто за допомогою голки та нитки та техніки, що називається штопанням.

Штопання — це спосіб з'єднати дві розірвані ділянки разом, але будьте обережні з більш легкими тканинами, оскільки стібки можуть прорвати тканину, якщо ви не залишите достатньо тканини між розривом та ремонтною ниткою. У цих випадках латка за допомогою стрічки часто буде найкращим варіантом.

Якщо вам потрібно зшити куртку з пуху або синтетичного утеплювача, оскільки у вас немає іншого вибору, переконайтеся, що ви прошиваєте лише один шар.

Це може бути зовнішній або внутрішній шар, залежно від того, де знаходиться розрив.

Як штопати

Щоб заштопати область, ви можете виконати такі прості кроки:

  1. Почніть з того, що переконайтеся, що у вас достатньо нитки на голці, занадто коротка, і ремонт буде складним, і ви завжди можете обрізати довший шматок, якщо потрібно.
  2. Вставте голку приблизно на 5 мм від початку розриву та на 5 мм нижче нижньої точки розриву.
  3. Підніміть голку приблизно на 5 мм за верхню частину розриву, залишивши невеликий хвостик нитки, що видніється зовні.
  4. Перехрестіть цей кінчик нитки та утримуйте його великим пальцем. Потім повторіть стібок, починаючи втягувати кінець нитки в стібок.
  5. Щоб зробити це додатково безпечним, ви можете пройти голкою через петлю, яку ви створили під час шиття, це утворить невеликий вузлик, який утримує стібок.
  6. Продовжуйте процес загортання хвостового кінця нитки в штопання, і ви побачите, як тканина стискається разом і накладається один на одного, закриваючи отвір. Відріжте зайвий хвіст, коли він буде приблизно на 1 см усередині шва.
  7. Коли ви дійдете до кінця отвору, почніть повертатися назад, перекриваючи щойно зроблений шов. Намагайтеся не робити це надто близько до інших швів на тонких тканинах, оскільки це може послабити область.
  8. Якщо ви ремонтуєте водонепроникну оболонку, важливо прошити шов поверх нового шва, щоб зберегти водонепроникну область. Нанесіть достатньо, щоб покрити шви та приблизно 5 мм навколо області.

Як зробити зворотний шов

Щоб відремонтувати шов, завжди підійде зворотний стібок або біжучий стібок. Зворотний шов міцніший і найкраще підходить для областей, які можуть опинитися під натягом.

Щоб зробити зворотний шов, виконайте такі прості дії:

  1. Візьміть голку з ниткою і подивіться, з чого вам потрібно почати ремонт.
  2. Почніть шити приблизно за 1 см до того, як шов буде розпущений. Якщо це на подолі, як тут, де шви не проходять через зовнішню тканину, переконайтеся, що ви пришиваєте лише ті шари, які потрібно повторно з’єднати.
  3. Щоб приховати кінець нитки, протягніть її настільки, щоб вона зупинилася, перш ніж зникнути в тканині.
  4. Потім там, де ваша голка вийшла з тканини, проведіть назад через невелику частину верхньої тканини, щоб утворити петлю нитки. Пропустіть голку через цю петлю, щоб закріпити стібок.
  5. Потім вставте голку назад у цю точку та підведіть її приблизно на 5 мм далі вздовж шва, який потрібно відремонтувати.
  6. Повторіть процес зворотного стібка вздовж шва.
  7. Наприкінці ремонту повторіть процес зав’язування вузла, який ви робили на початку, а потім заправте надлишки назад у одяг, щоб приховати необроблений кінець.