Майже кожен виробник спортивного, туристичного, альпіністського, спеціалізованого робочого та і міського одягу має в своєму асортименті чималу кількість виробів з софтшел тканини. Сьогодні софтшелом називають різноманітні за своїми властивостями текстильні матеріали і навіть окремі готові елементи екіпірування. При цьому, такий одяг може мати абсолютно різне призначення і бути розрахованим на різноманітні погодні умови: сильний вітер, зливи, снігопади, сонячну погоду.

Що таке SOFTSHELL? Коректно буде назвати це тканиною (шаром) багатоцільового призначення, з якого виготовляють доволі універсальний зовнішній одяг, та різні інші елементи екіпірування.

 

Якщо зовнішній мембранний одяг має багатошарову структуру тканини, головна мета якого - захистити носія від негативних впливів погоди (дощу та вітру), при цьому, забезпечити паропроникність, то такий шар одягу називають HARDSHELL.

 

В свою чергу, основним завданням софтшелу є спроба максимально вдало поєднати в одній тканині три класичні шари одягу: базовий натільний (термобілизну), утеплювач (фліс) та зовнішній захисний шар (мембрану, або інший захист від впливів погодних умов). Такий універсальний одяг має одночасно забезпечувати відведення вологи від тіла (паропроникність), помірний захист від дощу, снігу та вітру,  іноді утеплення. Даний матеріал також зберігає легкість, компактність, еластичність, м'якість та умовну безшумність.

 

 

Хто винайшов softshell

 

Багатошаровість - золоте правило підбору одягу для спорту, туристичних походів та альпіністських експедицій.

 

Кожен окремий шар одягу виконує певну функцію:

  • термобілизна - відводить вологу,
  • фліс - зберігає тепло,
  • мембрана - захищає від негоди.

 

При необхідності, можна застосувати додаткові шари утеплення, або навпаки, зняти з себе непотрібний одяг. Користуючись такою системою підбору одягу, Ви можете одночасно використовувати переваги кожного елементу екіпірування. При цьому, достатньо мати обмежену кількість речей, щоб бути готовим майже до будь-яких погодних умов.

 

Варто також відзначити, що за певних погодних умов, якщо не носити всі речі одночасно, кожен окремий шар одягу може проявляти і недоліки, особливо при зміні погодних умов.

 

Тонка мембрана захищає від вітру та дощу, проте, не має власного утеплення. Фліс відрекомендував себе як відмінний універсальний легкий утеплювач, але продувається і не захищає від опадів. Термобілизна взагалі рідко коли носиться як єдиний шар одягу, частіше як доповнення до іншого. Іноді, носити багато шарів одягу одночасно не є зручно, бувають ситуації, коли у Вас взагалі немає можливості зупинитися і почати переодягатися. Також, чим більше одягу ми на себе вдягаємо - тим гіршою стає загальна паропроникність. Логічним буде запитання, чи можливо вдало поєднати в одній тканині всі вище перераховані шари одягу?

 

 

Британський альпіність Хеміш Хемілтон, засновник всесвітньо відомої компанії Pertrex, в своїх ранніх експедиціях 1980-х років зацікавився одягом жителів Північного полярного кола. В екстремальних погодних умовах, вони одягали на голе тіло шкіру тварин з хутром. Таким чином, єдиний шар одягу забезпечував захист від вологи, мав непогане утеплення і певні показники паропровідності. Звичайно, що даний матеріал має і суттєві недоліки - шкіра та хутро доволі важкі, а готові вироби не можна вважати універсальними, не кажучи вже про відсутність ергономічності.

 

Було прийняте рішення почати низку експериментів із створення текстильного синтетичного аналога, який би не мав подібних суттєвих недоліків.

 

До зовнішньої тонкої нейлонової тканини Pertex було заламіновано ворсисту флісову тканину. Даний продукт отримав назву Pertex DP, він не тільки захищав від опадів та вітру, але і мав власний прошарок теплоізоляційного матеріалу. При цьому, тканина фактично стала багатошаровою, але суцільною, зберігала еластичність і паропроникні властивості. Великий ворс мав також відводити вологу, як термобілизна, тож передбачалося, що одяг будуть носити на голе тіло. Новий революційний продукт почав випускатися під брендом Buffalo, сьогодні цей британський виробник досі користується авторитетом серед альпіністів та любителів активного відпочинку.

 

 

Якби завдяки новітньому матеріалу можна було б повністю відмовитися від усього іншого одягу, зараз би ми всі одягалися виключно в один шар софтшелу. Якщо підібрати універсальний товстий шар утеплення для дуже холодних регіонів не є проблемою, то в більш теплих кліматичних умовах це доволі складно, особливо якщо погодні умови часто змінюються. Якщо на Вас 3 або 4 шари одягу і стало жарко, ви можете зняти з себе фліс, або пуховку,  і залишити термобілизну та мембранну куртку, або взагалі йти у базовому натільному одязі. Проте, якщо на вас лише один шар одягу просто зняти його не вийде - тож, ця схема носіння одношарового одягу на голе тіло не здатна розв'язати всі питання.

 

Хоча і не було створено ідеального комбінезона для будь-яких умов, поєднання в одному текстильному матеріалі переваг декількох шарів одягу, при чому різного призначення - це була дійсно вдала ідея. Ви і надалі можете носити на собі декілька одиниць одягу одночасно, але кожна окрема річ стає більш універсальною само по собі. Buffalo розширили лінійку випускаємої продукції, додаючи різні прошарки утеплювача і компонуючи між собою різноманітні синтетичні полімерні матеріали.

 

У 1990-х роках досвід створення текстильних матеріалів почали переймати інші великі виробники текстильної продукції з усього світу, особливо в аутдор індустрії. Саме у цей період сформувалися основні напрямки розвитку софтшельного матеріалу і світ побачив такі багатокомпонентні текстильні витвори як: Polartec Power Shield, Gore Windstopper та Polartec Windbloc, Schoeller 3XDry, Pertex Equilibrium та багато подібних. Одяг з даних матеріалів сьогодні виготовляють виробники у всьому світі.

 

 

Де використовується softshell

 

На сьогодні, ми маємо настільки велике різноманіття одягу і текстильних матеріалів, що до категорії софтшел потрапляє будь-який багатокомпонентний матеріал верхнього одягу (який носиться як зовнішній шар) і, при цьому, який не відноситься до інших очевидних категорій одягу: пухових або синтетичних курток, мембран, флісу чи базової натільної термобілизни. Від найпершої ідеї Хемілтона - носити єдиний шар одягу на голе тіло, давно відмовилися і зараз ми маємо безліч варіацій одягу виконаного з легких софтшел матеріалів: штани, шорти, вітрівки, куртки різної товщини, рукавиці, шапки. Такий одяг може мати суттєвий прошарок флісового утеплення, а може взагалі бути без нього.

Softshell активно використовується для пошиття альпіністського, туристичного, тактичного, робочого та спортивного одягу. При цьому, склад тканини, її товщина, властивості та тактильна структура можуть суттєво відрізнятися.

 

Спортивний одяг в першу чергу забезпечує високі показники паропроникності, робочий та тактичний - міцність, туристичний - захист від погодних умов. Існують широкі можливості застосування софтшелу як в літньому та демісезонному одязі, так і зимовому. Тож, пропоную розглянути деякі основні типи softshell матеріалу і одяг, в якому він використовується.

 

 

Різновиди softshell

 

Постійна конкуренція індустрії текстильної промисловості призводить до її активного розвитку. Майже кожен великий виробник одягу намагається не тільки використовувати текстильні матеріали від перевірених світових виробників Gore, Pertex, Polartec, але і застосовувати власні розробки. Саме тому, тканина яка сьогодні належить до категорії софтшел дуже сильно відрізняється за структурою та властивостями.

 

Якщо основним параметром, при виборі хардшел мембрани, є показники вологостійкості та паропроникності, то для софтшел матеріалів актуальним є саме захисту від вітру.

 

 

Кубічні фути за хвилину (CFM) – це чисельний показник що вказує на те, скільки кубічних футів повітря, може пропустити через себе тканина за одну хвилину. Чим цей параметр чисельно нижчий - тим краще матеріал захищає від вітру.

 

  • CFM 0 - матеріал є вітронепроникним (такий показник мають вологозахисні мембрани і суцільні полімерні паронепроникні матеріали, такі як у пончо від дощу)
  • CFM 1-10 - високий захист від сильного вітру (такі показники мають вітрозахисні мембрани)
  • CFM 10-20 - нормальний захист від вітру (мають безмембранні софтшел матеріали з флісом, залежить від товщини та щільності)
  • CFM 20-60 - невеликий захист від вітру (тонкий неутеплений софтшел матеріал)
  • CFM 60+ - поганий захист або його відсутність (матеріали невеликої щільності)

 

Якщо з параметром повітропроникності зрозуміло, пропоную розглянути різні софтшел матеріали, розділивши їх на ключові категорії:

 

  • утеплений софтшел
  • неутеплений софтшел
  • вітрозахищений мембранний софтшел
  • вологозахищений мембранний софтшел

 

Утеплений softshell

 

До зовнішнього текстильного полімерного шару додають прошарок утеплювача. Зазвичай, це флісовий матеріал різної щільності та ворсистості. В залежності від технології виготовлення, волокна флісового синтетичного матеріалу можуть бути суцільними, або мати мікроскопічні порожнини повітря, що підвищує термоізоляційні властивості матеріалу. Об’єднання двох шарів тканини між собою може бути виконано шляхом термічної ламінації, хімічної дифузії або методом фактичного сплетіння волокон різної структури між собою.

 

Одяг пошитий з утепленого софтшел матеріалу має вищі показники зносостійкості, порівняно зі звичайним флісовим матеріалом, а також може мати бажані показники теплоізоляції, залежно від товщини флісового прошарку. При цьому, паропроникність (що дихає) тканини залишаються на високому рівні, це дозволяє носити такий одяг у холодну пору року і ефективно відводити вологу від тіла, при високоінтенсивному русі. Вітрозахисні властивості також залежать від товщини та щільності матеріалу. CFM становить 10-20, це свідчить про нормальний захист від вітру.

 

Утеплений софтшел матеріал еластичний, м’який та доволі універсальний. Чудово підійде для створення одягу, розрахованого і на високоінтенсивне навантаження (гірські та лижні походи, альпінізм, скелелазіння, біг, велоспорт), так і для повсякденного використання в міських умовах, прогулянок в холодну пору року у суху погоду. Утеплений софтшел найчастіше використовують для виготовлення софтшел курток, також теплих софтшел штанів.

 

 

Неутеплений softshell

 

Це зовнішній тонкий текстильний неутеплений матеріал. Зазвичай, виготовляється з комбінації різних полімерів, таких як: поліестер, поліуретан, еластан, спандекс, перероблений поліетилен та інші. Даний тип матеріалу хоча і не є багатошаровим, але все одно відноситься до софтшелу. Одяг з такого матеріалу є зовнішнім, не підпадає під категорії хардшелу або курток з утепленням. Часто, матеріал з зовнішньої та внутрішньої сторони мають різну структуру, відрізняються на дотик. Це досягається завдяки застосуванню сучасних технологій плетіння текстильних матеріалів. Внутрішній рельєф тканини підвищує вологовідведення та зчеплення зі шкірою людини, коли зовнішня сторона зазвичай більш гладка, виконує захисну функцію. При цьому, даний тип софтшелу доволі тонкий та легкий.

 

Через відсутність утеплювального шару тонкий софтшел має нижні показники захисту вітру, CFM складає від 20 і більше, залежно від щільності плетіння волокон тканини. Менше з тим, такого показника CFM вистачає для комфортного використання, при звичайних погодних умовах у теплу пору року. Неутеплений софтшел дуже розповсюджений матеріал для пошиття демісезонного спортивного та туристичного одягу. Ви можете побачити застосування даного типу матеріалу в туристичних/спортивних штанах, шортах, тонких вітровках, біговому та велосипедному одязі тощо.

Ідея застосування тонкого неутепленого синтетичного софтшелу - заміна тканини з натуральної бавовни. Матеріал легший, міцніший, швидше висихає, ефективніше відводить вологу, має вищі показники захисту від вітру та невеликого дощу (особливо, при наявності DWR вологовідштовхувальної обробки матеріалу). Мабуть чи не єдиний недолік тонкого софтшелу, порівняно з натуральною бавовною - це більша ціна та вища чутливість до високих температур (іскор та вогню полум’я).

 

 

Вітрозахисний мембранний softshell

 

Залежно від типу мембрани, основне її призначення не обов’язково є захист від дощу чи снігу. Проте, наявність будь-якого типу мембрани в виробі все одно підвищує його показники захисту від опадів. Хоча справедливо буде відзначити що це знижує і паропропускні властивості тканини. Якщо для звичайного міського використання може бути достатньо тонкого або утепленого софтшелу, то для активного відпочинку на природі, з мінливими погодними умовами раджу розглянути одяг з вітро-, або вологозахисною мембраною.

 

Прикладом надійного захисту від сильного вітру є наявність у виробі мембрани Gore Windstopper або Polartec Windbloc. На відміну від класичної хардшел мембрани, софтшел одяг буде еластичнішим, м’якішим та матиме вищі показники паропровідності. Також, видає менше шуму при активному русі. Наявність вітрозахисної мембрани та DWR просочення тканини також підвищує і вологозахисні показники одягу, які досягають в середньому 5000 мм водяного стовпчика, це робить одяг придатним для носіння під невеликим дощем. Варто звертати увага ще на те, де саме знаходяться шви одягу і чи проклеєні вони. Це сильно впливає на загальну вологостійкість готового виробу.

 

CFM  вітрозахисної мембрани Windstopper та Windbloc знаходиться у межах 1-3, що дозволяє вважати продукт вітронепроникним. Polartec Powershield і Powershield Pro мають CFM 6-10, це забезпечує високі показники захисту від вітру.

 

Чудовим прикладом якісної неутепленої софтшел куртки з вітрозахисною мембраною є Scimitar Windstopper Jacket від британського виробника Rab. Наявність вищезгаданої технології Gore Windstopper забезпечує повний захист від вітру при збереженні високого коефіцієнта паропроникності та RET < 6.

 

Зважаючи на високі показники захисту від вітру, непоганий захист від вологи та високу паропроникність рекомендую надавати перевагу софтшел одягу з мембраною. Особливо, якщо Ви плануєте використовувати його в аутдорі, чи для заняття спортом. Найкраще підійде для любителів туризму, бігу у сиру погоду, велоспорту, утеплений варіант підійде для скітуру та інших зимових видів спорту. Варто відзначити, наявність мембрани будь-якого типу в одязі значно збільшує його універсальність та сферу застосування, але з цим зростає і ціна.

 

 

Вологозахищений мембранний softshell

 

Мембранний софтшел одяг з високими показниками захисту від вологи є найуніверсальнішим елементом гардероба, підходить майже для будь-яких умов використання. На відміну від класичної хардшел мембрани, софтшел мембрани мають не набагато нижчі показники вологостійкості, але вищу паропровідність (тобто краще “дихають”). Звичайно, вони також забезпечують повний захист від вітру. Софтшел більш м’який та еластичніший за харшел, приємніший на дотик, вважається тихішим (видає менше шуму при русі), не сковує Вас. Чудовим прикладом є такі продукти: GoreTex Softshell, Gelanots Softshell, Polartec Neoshell.

 

Окремої уваги заслуговує останній матеріал від виробника Polartec, а саме - NeoShell. Це поліуретанова мембрана, фактично створена з гідрофільного матеріалу, але завдяки сучасній технології електроспінінгу утворює цілу систему мікроскопічних пор.

 

Порівняно з хардшел мембранами рівня Gore Tex Product, NeoShell має нижчі показники вологостійкості - 10000 мм, матеріал є вітронепроникним (0,5 CFM), але, при тестуванні паропроникних властивостей даний тип софтшелу перевершив все, що сьогодні може запропонувати індустрія текстильного хардшел матеріалу, навіть Gore Tex Active. На сьогодні це найдосконаліший софтшел матеріал у світі, з якого виготовляють не лише одяг, а і намети для альпінізму.

 

Залежно від наявності утеплювального матеріалу і його товщини, софтшел з мембраною активно використовується альпіністами, туристами, у гірськолижному спорті, велоспорті, скелелазінні, в ньому можна бігати звичайні та трейлран марафони, можна ходити у місті. Підходить майже для будь якого іншого виду активності. Єдиний умовний недолік даного продукту - найвища ціна з усіх вище перелічених категорій.

 

 

Як доглядати за softshell одягом

 

Правильний догляд за одягом будь-якого типу завжди збільшує його термін експлуатації, а також, сприяє збереженню його зовнішнього вигляду та насиченості кольорів. Деякі матеріали потребують більшої уваги по догляду, деякі не є примхливими до цього. При догляді за одягом з софтшел матеріалу найважливішим буде його прання. Штани або куртки з даного матеріалу можна прати частіше ніж мембранні, або пухові вироби, тому важливо робити це правильно.

 

Загальна рекомендація про прання майже будь-якого текстильного матеріалу - дотримуватися температурного режиму 30-40 градусів. Ви можете користуватися пральною машиною, або прати вручну. Оберти віджиму дозволені. Раджу перед пранням застібати всі блискавки та липучки лайкри, щоб вони не чіплялися за  інший одяг. В ідеалі, перед пранням розфасовувати одяг в окремі сіточки, це якраз і дозволяє уникнути зайвого тертя та зачеплення одного одягу за інший, продають в побутових магазинах за невелику ціну.

 

Засоби для прання можна використовувати різні, але рекомендую використовувати рідкий гель. Раджу звернути увагу перевірений гель для прання від українського виробника BaseCamp - лінійка Base Wash. Це універсальний засіб по догляду за синтетичним одягом: софтшелом термобілизною, шкарпетками та подібним. Якщо у Вас в користуванні топова мембранна софтшел куртка, Polartec Neoshell або подібне, і Ви бажаєте користуватися найкращим засобом по догляду - однозначно рекомендую засіб Performance Wash від британського виробника Grangers. Його використовують при очищенні мембранних, софтшел, флісових та інших технологічних матеріалів. Він має нейтральний запах, не впливає на колір і форму речей.

 

Софтшел одяг з мембраною має додаткове вологовідштовхувальне просочення DWR. Якщо активно користуватися речами під дощем, або прати їх - з часом, знадобиться оновлювати цей шар. Це підвищує воловідштовхувальні властивості одягу. Після обробки текстилю, краплини дощу будуть відскакувати від тканини, як на нових вологозахищених виробах. Куртка чи штани, навіть після дощу, будуть залишатися сухими. Раз на місяць-сезон бажано обробляти речі таким засобом, рекомендую Grangers - Clothing Repel. Необхідно попередньо очистити одяг від бруду. Для просочення в пральній машинці потрібно 50-100 мл рідини на одну одиницю одягу (куртку, штани). Засіб залити у відсік для миючих засобів і прати в повному циклі при 30 градусах.

 

Софтшел одяг створений, в тому числі, на заміну класичному бавовняному трикотажу, він ефективніше відводить вологу і швидше висихає. Тож, рекомендовано не користуватися сушарками, батареями, обігрівачами чи буржуйками, а давати речам висихати при кімнатній температурі. Не прасувати.

 

 

В даній статті ми з Вами познайомилися з універсальним матеріалом, що має назву Softshell. Це дуже популярний текстиль у виробників одягу, незалежно від його призначення. Мабуть, всі вже про нього чули, однозначно у кожного в гардеробі можна знайти хоча б один елемент одягу, що зроблений з софтшелу, повністю або частково. Це можуть бути штани, куртки, вітрівки, шорти, шапки, зовнішні матеріали рукавичок. Навіть якщо Ви не ходите в походи, чи не займаєтеся спортом, софтшел одяг універсальний і зручний, не сильно примхливий у догляді і носиться доволі довго, легкий та швидко висихає. Багато виробників міського одягу замінюють бавовну саме софтшелом, через вищезгадані переваги і не тільки. Це подібно до носіння флісової кофти замість в’язаного светра - зручно, незалежно від того, чи буваєте Ви на природі. А якщо Ви турист чи просто полюбляєте активний відпочинок, Ви зможете як ніхто інший розкрити всі переваги софтшел одягу, особливо, комбінуючи його з іншими сучасними елементами екіпірування. Дякую всім за увагу.