Технологія виробництва спальних мішків пройшла довгий шлях. Тисячі років тому люди загорталися в шкури та хутро тварин, щоб зігрітися. Сьогодні ми використовуємо найсучасніші тканини та ізоляційні технології, щоб створювати найлегші та найтепліші спальні мішки, створені для активних подорожей. Відтоді, як на початку 80-х років вручну було розкроєно та пошито перший спальний мішок Rab, його теплота, вага та ефективність значно покращилися.

Спальний мішок дозволяє нам досліджувати та пізнавати світ у надзвичайний спосіб. Зберігаючи тепло і комфорт, коли нам потрібно відпочити, і компактно пакуючи речі, коли ми в дорозі.

 

Зміст:

 

 

Як Rab конструює спальні мішки?

 

Існують різні способи побудови спального мішка. Його конструкція та тип утеплювача багато говорять про його потенціал зігрівати вас і про середовище, для якого він призначений.

Найважливіші аспекти:

  • Правильне розподілення пуху
  • Різні форми
  • Інноваційний дизайн
  • Температурні показники

 

Для чого перегородки?

Усі пухові мішки потребують перегородки. Ці тканинні камери утримують пух на місці і не дають йому мігрувати в один кінець мішка, так само, як ковдра на вашому ліжку. Перегородки можуть бути наскрізними або коробчастими. Майже у всіх наших мішках використовуються перегородки, оскільки це найкращий метод виготовлення для мінімізації тепловтрат.

 

 

У пухових спальниках важливі висота перегородки та нахил перегородки.

Висота перегородки - це висота внутрішньої сітки, що розділяє внутрішню і зовнішню тканини спального мішка, а зсув перегородки - це наскільки сітка зміщена в горизонтальному напрямку, утворюючи трапецієподібну форму камери.

 

 

Правильне розподілення пуху

 

Наповнення камер пухом може здатися простим, але просте не означає легке виконня. Наші дизайнери та команда британської фабрики ретельно працюють над тим, щоб забезпечити ефективний розподіл пуху та максимізувати експлуатаційні характеристики вашого спального мішка.

 

 

Об'єм пуху. Ми розраховуємо точний об'єм пуху, необхідний для кожної окремої камери (або перегородки), і гарантуємо його точність до грама при наповненні наших пухових мішків на нашій власній фабриці в графстві Дербішир.

Моделювання будови тіла. Більше пуху навколо тулуба та ніг - це ефективний спосіб зберегти тепло та оптимізувати співвідношення тепла до ваги

Стать. Чоловіки та жінки втрачають тепло по-різному: жінкам потрібно на 2,5°C більше, щоб підтримувати однакову температуру тіла. Наші жіночі пухові мішки скроєні коротше, з вужчими плечима, але наповнені тим самим об'ємом пуху, щоб забезпечити це.

Компресія. Коли ви лягаєте у спальний мішок, основа мішка стискається сильніше, але верхня частина має кращий потенціал для підйому. Ми розподіляємо різну пропорцію пуху у верхній та нижній частинах, щоб максимально використати здатність верхньої частини до підйому.

 

Особливості синтетичного наповнення 

 

Ми використовуємо кілька розумних технологій, щоб отримати максимальну віддачу від синтетичного утеплювача, який ми використовуємо в наших спальниках:

  • Спіральна конструкція. Одинарний, подвійний або навіть потрійний шар синтетичного листового утеплювача укладений у формі спіралі, щоб максимально утримувати повітря та покращити збереження тепла.
  • Офсетна локалізована прошивка.Це означає, що кількість стібків, які утримують ізоляцію на місці (стьобання), зведено до мінімуму, щоб зменшити просочування холодного повітря через лінії стібків.

 

 

У цьому прикладі ви бачите два шари (двошаровий) утеплювача зі зміщеним локальним стьобанням. Внутрішній шар утеплювача розташований у формі спіралі (хвилястої конструкції), щоб утримувати більше повітря.

Змістивши прошивку утеплювача між зовнішньою і внутрішньою сторонами мішка, ми можемо зменшити кількість холодного повітря, яке може потрапити всередину мішка по лініях швів.

 

Яка форма підходить саме вам?

 

Наші спальні мішки бувають різних форм. Різні форми мішків впливають не лише на вагу та розмір упаковки, але й на те, наскільки добре мішок працює в певних умовах.

 

 

MUMMY TAPER SHAPE

Найвужчий з наших мішків, він усуває «мертвий простір», роблячи його максимально термоефективним. Такий крій зазвичай означає, що мішок буде пересуватися разом з вами, поки ви спите. Незважаючи на те, що ця форма зменшує простір, вона максимізує ефективність і зводить до мінімуму розмір і вагу рюкзака.

WIDE MUMMY SHAPE

Більш широкий крій для додаткового комфорту під час сну з простором для ніг. Ці мішки збільшені в об'ємі та вазі, але забезпечують більш розслаблену позу для сну.

EXTRA WIDE MUMMY SHAPE

Ці мішки, як правило, набагато більші за решту наших мішків. Вони дозволяють спати з додатковими шарами, як наші експедиційні мішки, призначені для екстремально холодних умов.

RECTANGULAR

Ці мішки мають прямокутну форму і часто мають L-подібну застібку-блискавку. Ви можете розстебнути їх, як ковдру, або застебнути блискавку, щоб отримати двомісний спальний мішок. Ці мішки - це комфорт, простір та універсальність.

 

Незалежно від потужності наповнення чи ваги, якщо спальний мішок завеликий для вас, ви втрачатимете тепло. Деякі з наших мішків мають більший розмір, ніж стандартний, ми пропонуємо жіночі, надширокі та наддовгі моделі, які підходять для людей з різними розмірами тіла. Наша серія Expedition має великі розміри, щоб вмістити об'ємний утеплений одяг, необхідний в екстремальних умовах. Як і при покупці куртки, найкращий спосіб переконатися, що спальний мішок підходить саме вам - це приміряти його, оскільки кожна модель буде сидіти трохи по-іншому.

 

Що означає диференційований крій?

 

Диференційований крій - це різниця в розмірах між внутрішньою та зовнішньою оболонками спальника. У деяких мішках, наприклад, у серії Ascent, внутрішні чохли часто мають однаковий розмір по всій серії, тоді як зовнішні чохли збільшуються в розмірах, щоб вмістити більше пуху.

Ми використовуємо диференційований крій у поєднанні з висотою перегородки, щоб масштабувати розмір камер мішка в різних моделях. Більша вага наповнювача або більша об'ємність пуху потребує більше місця для розміщення.

 

 

Ми вважаємо, що використовуємо одні з найбільших диференційованих розрізів в індустрії, що дозволяє нашим мішкам бути вищими, ніж у наших конкурентів. 

 

Технологічний дизайн для найкращого сну

 

Усі моделі спальних мішків Rab мають низку розумних функцій, які допоможуть вам добре виспатися:

  • Застібка на капюшоні дозволяє утримувати тепло і не давати йому виходити назовні, водночас залишаючи обличчя відкритим для комфортного дихання.  
  • Еластичне внутрішнє стьобання (або прострочка) притягує утеплювач до користувача, щоб усунути холодні кишені повітря. 
  • Кутовий (або акулячий плавник) футляр для ніг забезпечує більш зручне положення для пальців ніг і мінімізує ймовірність міграції пуху та виникнення холодних ділянок.  
  • Шлейки на шиї та плечах з регульованим шнурком забезпечують ідеальне прилягання та утримують тепло всередині мішка. 
  • Внутрішні кишені на блискавці зберігають батареї або телефон в теплі і в межах легкої досяжності - так що ви зможете почути будильник на ранньому підйомі в горах.    
  • Також корисно знати, що всі наші сумки мають статистичні дані, надруковані на внутрішній стороні застібки-блискавки, щоб ви завжди могли нагадати собі, для якого температурного діапазону розрахований ваш мішок.

 

 

На яку температуру розрахований ваш мішок?

 

Всі ці способи виготовлення, типи ізоляції та особливості дизайну впливають на вагу та пакування вашого мішка, але найголовніше - на температурний діапазон, в якому вона буде найкомфортнішою для використання. Щоб це визначити проводять випробування EN - лабораторні температурні випробування 

У компанії Rab ми використовуємо стандарт EN ISO 23537 для оцінки більшості наших спальних мішків. Цей стандарт допомагає визначити базові температурні показники спальних мішків у різних галузях індустрії. Випробування за стандартом EN ISO визначають ряд температурних меж, які описуються так: 

 

Рейтинг (температура) комфорту вказує на мінімальну температуру, при якій людина може спати в розслабленому положенні і добре висипатися. Межа (ліміт) комфорту - це температурний діапазон, в якому людина, що спить у скрученому положенні і бореться з холодом, все ще може проспати всю ніч. Екстремальний рейтинг призначений для екстремального сценарію - це мінімальна температура, при якій людина може перебувати в спальнику до шести годин у скрученому положенні, реально долаючи холод. Варто пам'ятати, що обмороження при таких температурах дуже ймовірне.

 

Як це працює? 

Тепловий манекен поміщають у спальний мішок, що тестується, на стандартний пінопластовий килимок. Проводиться серія вимірювань, щоб побачити, наскільки ізолюючим є цей спальний мішок за різних температур. 

 

The Rab Sleep Limit - випробування температури в реальних умовах

 

 

Вага та компактність пакування

 

Температурні показники спальних мішків часто можуть бути основною проблемою при покупці спального мішка, але в процесі вибору слід враховувати і вагу, і розмір пакування. 

 

 

Якщо ви приїжджаєте до місця кемпінгу на машині або розбиваєте базовий табір, то вам може бути достатньо більшої або важчої сумки, яка буде зручнішою. Однак, коли ви носите спорядження в горах, часто важливий кожен грам. 

Як правило, мішки з високим ступенем наповнення будуть легшими при однаковому рівні тепла, ніж мішки з меншим ступенем наповнення або навіть синтетичні. 

 

 

Технологія TILT

 

Ми витратили десятиліття на вдосконалення конструкції наших спальних мішків. Досліджували ізоляцію та відточували нашу техніку, але ми знали, що можна зробити ще більше. Нашою метою було знайти спосіб значно покращити збереження тепла без шкоди для ваги, повітропроникності чи розміру рюкзака.

Надихнувшись технологією, що використовується в космічних дослідженнях та аварійних ковдрах, ми створили TILT (технологія термоіонної підкладки). Волокна тканини покриті випареними металевими частинками, які відбивають тепло назад до тіла з неймовірним результатом.

 

 

Підкладка. У наших пухових мішках технологія TILT наноситься на підкладкову тканину, що дозволяє максимально наблизити її до користувача та максимізувати її ефект. Сріблястий блиск титанових частинок, що використовуються, фізично видно на внутрішній стороні мішка, проте тканина залишається такою ж м'якою і легкою, як і будь-який інший матеріал, що захищає від потрапляння пуху.

Додаткове покриття алюмінію. У наших синтетичних мішках ми використовуємо частинки алюмінію для покриття ультратонкого, схожого на марлю шару (scrim), який є частиною конструкції мішка. Він розташований якомога ближче до тіла, одразу за підкладкою, щоб підвищити його ефективність.

 

Від конструкції, утеплювача та дизайну до ваги, можливості пакування та температурного режиму. Коли справа доходить до спальних мішків, потрібно багато чого врахувати.

Наступного разу, коли ви вирішите придбати новий спальник, обов'язково зверніть увагу на показник Rab Sleep Limit і розгляньте причини, чому один мішок може запропонувати вищі показники, ніж інший.